Hoppa till innehåll

Miljö

 

Vi måste lösa kilmatkrisen. Planeten klara inte att vi fortsätter som vi gör just nu, vi måste bli mer klimatsmarta.

Om man verkligen vill lösa problemet så måste vi skapa en lösning som vi också kan exportera. Kina och Indien, exempelvis, ska kunna se på Sverige som en förebild och inte som ett skräckexempel. Man kan sänka koldioxidutsläppen på många olika sätt, men tricket är att hitta en lösning som också kan fungera i många andra länder.

Där tror jag inte att en massa förbud och chockhöjningar av olika avgifter. Det handlar om att vi ska premiera att vara klimatsmart och minska fördeölarna med att vara fossilberoende. Vad som är viktigt i denna omställning är att vi inte ska straffa utan använda morötter för att människor ska inse att det är mycket mer fördelaktigt att spara energi, gå över till miljöteknik och miljövänliga produkter.

På kronobergs nivå är kollektivtrafik en viktig del som gör att om vi åker tillsammans så sparar vi både pengar och på miljö. Därför är kollektivtrafikens största utmaning att kunna erbjuda bra transport hela vägen från A till B. Du ska lätt kunna byta mellan buss, tåg, bil, cykel, flyg och båt. Tåg och buss måste särskilt kopplas samman så att de kan kompletera varandra. Viket betyder att vi satsar på buss där det inte kan gå tåg.

I grunden handlar miljöarbetet egentligen om att göra det enkelt både för företagsledare, pensionärer, småbarnsföräldrar och studenter att vara klimatsmarta och leva grönt.

Inför EU-valet gjorde Centerpartiet en film som jag tycker sammanfattar lösningen på ett bra sätt:

Annonser
%d bloggare gillar detta: