Skip to content

Bred överrenskommelse på gång…

oktober 26, 2010

Idag har Alliansen genom Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt träffat Mona Sahlin och diskuterat framtiden för den svenska Afghanistaninsatsen. Efter vad som har kommit ut av det mötet så ser det ljust ut för en blocköverskridande överrenskommelse i denna frågan.

I utrikespolitiken och speciellt i Sveriges internationella operationen finns det ett stort behov av en bred samsyn i riksdagen. Detta dels för att vi ska kunna för en tydlig politik mot andra länder, men också att det ska finnas en långsiktigt trygghet och stöd för de människor som ger sig ut i konflikter och kämpar.

Min personliga åsikt om diskussionerna kring Sveriges närvaro i Afghanistan är nog varken för eller emot. I det stora hela har debatten blivit något överdrivet principiellt och lite resultatfokuserat. Om man ska skapa säkerhet och utveckling kan man inte bara satsa på biståndsprojket, Sverige kan det, men de projekten kommer vara beroende av andra länders militära insatser. För utan någon form av säkerhet och trygghet för de som jobbar civilt med att bistå Afghanistan att skapa en positiv utveckling så kommer de inte heller att leda till något. Så visst kan sverige dra tillbaka trupperna och bara satsa på civila insatser, men för att dessa ska bli effektiva så kommer det behövas göras i samarbete med andra militärmakter. Så att göra den svenska debatten till en fråga ifall världen ska finnas militärt i Afghanistan eller inte är inte realistiskt ifall man vill se något konstruktivt komma fram.

Media: Svd

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: